Sućuraj now

Sućuraj

Sućuraj je dalmatinski gradić na otoku Hvaru, smješten u dubokom zaljevu, na mjestu gdje je otok Hvar najbliži kopnu.
Udaljenost između Sućurja i Drvenika na kopnu je svega 6 kilometara. Iz okolice Sućurja vidljiva je široka panorama: Biokovo, Makarsko primorje i poluotok Pelješac.
Gradić je sagrađen na dva mala poluotoka, u 15. stoljeću. Od davnina ova pozicija ima važni strateški karakter, kao i važnu ulogu u komunikaciji s kopnom. Dakle, kontinuitet kulture datira još iz doba Ilira.
Hvarski Statut iz 1331. g. spominje crkvu Sv. Jurja, po kojoj je Sućuraj i dobio ime. Međutim, to ne znači da je tada već postojalo veće naselje, postojale su tek ribarske i pastirske nastambe. Naselje je nastalo tek dolaskom Augustinaca iz Zaostroga. Oni su u 16. stoljeću ovdje oformili svoj samostan, koji preuzima župne dužnosti. Samostan je obnovljen u 17. stoljeću, a do danas su sačuvani samo neki njegovi djelovi, uglavnom dio zidova i velik broj arhitektonskih fragmenata. Stambena arhitektura i danas ima određeni utjecaj neretvanskog stila gradnje, više nego bilo koje drugo mjesto na otoku. Kuće su rustikalne, zatvorene prema ulici, ali otvorene u svojoj pozadini, a povezane su s dvorišne strane nizom lukova. Ova vrsta zgrade pokazuje obrambeni karakter grada.
Tijekom mletačke vladavine Sućuraj je bio na mjestu gdje su se susretale tri granice: Venecijanska, Turska i granica Dubrovačke republike. U to doba Sućuraj doživljava česte upade turaka, pa tek u 17. stoljeću Mlečani grade tvrđavu (forticu), koja je nažalost bombardirana i razrušena u 2. svj. ratu, kao i veliki broj kuća. Zgrada Gradskog vijeća i arhiva su porušene na dan kad su se njemačke trupe povlačile s otoka.
Sućuraj je vrlo ugodno i mirno mjesto za odmor. Rustikalni dizajn kuća, povijest i tradicija, s ljepotama planine Biokovo, kanal Neretve i poluotoka Pelješca, s lijepim i slikovitim plažama, ugodnom i blagom klimom, kao i mirom i tišinom, stvari su koje uvijek privlače turiste. Tu je i izvrstan geografski položaj, bujna mediteranska vegetacija, s insolacijom od 2.700 sunčanih sati u godini. Ugodni su blagdani tijekom cijele godine, kupanje je moguće od svibnja do listopada, a i duže.
Dobra povezanost trajektom iz Drvenika, 10-15 puta dnevno u sezoni, 6 puta dnevno zimi. Izleti, jedrenje, vodeni sportovi, atraktivan noćni ribolov, samo su neke od mnogih mogućnosti za rekreaciju koje Vam se nude u Sućurju.

Zahvaljujući svom smještaju, Sućuraj je idealna baza za posjet raznim izletničkim destinacijama: